Vakantie met de hond - tips

  • Geplaatst op
  • Door Ramona de Brock en Sarah Keizer
  • Geplaatst in hondentips
  • 0
Vakantie met de hond - tips

Ieder jaar gaan we massaal op vakantie. Misschien wel lekker luieren op een warm strand of juist avontuurlijk de bossen in of een kampeervakantie in Nederland. Wat je ook gaat doen, de vraag is gaat de hond mee of niet? En wat kun je doen om de vakantie voor jouw hond en voor jou zo ontspannen mogelijk te maken?

Wat doe je met je hond als je op vakantie gaat?

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Vaak gaat de hond mee op vakantie, maar er zijn ook honden die je daar geen plezier mee doet. Bijvoorbeeld als je naar een land gaat waar het heel warm is of als je een lange reis gaat maken met de auto en je hond snel last heeft van wagenziekte. Sta hier bij stil voordat je een vakantie boekt.

 

Vakantie opvang voor de hond

Als je hond niet meegaat regel dan ruim op tijd opvang. De meeste dierenpensions of hondenhotels zitten ver van te voren vol. Vraag ook vooraf welke eisen het pension stelt m.b.t. tot bijvoorbeeld vaccinaties. Veel baasjes laten hun hond tegenwoordig titeren i.p.v. standaard te vaccineren, handig om te weten of de opvangplek dit accepteert.

 

Hondenoppas aan huis

Natuurlijk kun je ook iemand regelen die thuis komt oppassen, in je vertrouwde omgeving blijven is natuurlijk het fijnst en het minst stressvol. Laat voor de oppasser een lijst achter met instructies. Noteer het voerschema van je hond, of er medicatie gegeven dient te worden en wellicht zijn er dingen waarop gelet moet worden bij het uitlaten van de hond.

 

De hond gaat mee

Wanneer je niet kiest voor een hondenpension of een hondenoppas aan huis, maar jouw hond mee neemt op vakantie, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is wel zo handig om goed voorbereid op pad te gaan met jouw hond.

 

 

Rekening houden met warmte

Het is belangrijk om rekening te houden met warme zomerse dagen. Zonlicht is gezond, geeft warmte en zorgt voor aanmaak van vitamine D, maar zorg voor koele plekken zodat je hond kan kiezen om daar te schuilen voor de zon als het te warm wordt. Sommige honden vinden het fijn om op een koelmat te liggen. Er zijn ook honden die de warmte heerlijk vinden en die je echt even uit de warme moet halen.

 

Hond veilig in de zon

In de zon kunnen dun behaarde huidstukjes zoals de neus en de oren kunnen makkelijk verbranden. Smeer dit in met PUUR Sun cream. En ben je toch iets te laten met smeren? Gebruik dan Vetramil honingzalf. Dit verzacht en zorgt voor een snelle genezing. Bied tijdens warme dagen verkoelende producten aan. Als je een vakantie accommodatie hebt met een vriezer dan kun je ook op je vakantieadres verkoelende hondenijsjes maken. Hier vind je een paar lekkere recepten.

 

Vakantie stress

Niet alleen mensen hebben last van vakantie stress. Ook voor honden kan op vakantie gaan stressvol zijn. Je kunt je hond ondersteunen met PUUR Tranquil. Dit vermindert prikkelgevoeligheid en zorgt voor een betere prikkelverwerking. Begin hier wel 2 weken voordat je op vakantie gaat mee. Is de werking voor op vakantie niet voldoende? PUUR Calm zorgt voor extra rust, deze middelen kun je naast elkaar gebruiken.

 

Wagenziekte

PUUR Tranquil is ook de basis voor honden die misselijk worden in de auto of snel nerveus worden van een autorit. Werkt dit niet afdoende dan kun je ook nog PUUR Tour inzetten. Dit helpt om extra te kalmeren, verlicht misselijkheid en ontspand. Zorg daarnaast in de auto voor een veilige plek voor je hond in een transport box of zet hem vast aan een speciaal tuig. Ook in de transport box je hond een tuig of halsband om doen. Zo kun je de hond makkelijk pakken als je (onverhoopt) de auto (snel) uit moet. Laat je hond nooit alleen achter in de auto, zeker niet als het warm is.

 

Diarree onderweg

Sommige honden kunnen door de stress en de warmte diarree krijgen onderweg. Er is niets vervelender dan een vieze en stinkende hond terwijl je nog een aantal uren moet rijden. Voor de hond is dit ook vreselijk vervelend. Zorg dat je jouw hond voldoende pauzes geeft om in elk geval te kunnen ontlasten. Eten mag even achterwege worden gelaten, maar zorg voor voldoende vocht. Geef in het geval van diarree de Lila Loves It Bio Moro wortelsoep. Dat herstelt de darmen, remt de diarree en hydrateert tegelijkertijd. Een ander goed middel om de hond gehydrateerd te houden is de DoggyRade Isotone Drank, dit vult meteen essentiële mineralen aan. Om de hond schoon te maken tijdens ongelukjes zijn de Lila Loves It natte washandjes een handige oplossing. De washandjes zijn mooi groot en omdat je jouw hand er in kan steken blijven jouw handen schoon terwijl je de hond schoonmaakt.

 

Niet te veel uitstapjes op vakantie

Plan op vakantie niet teveel uitstapjes. Het is natuurlijk leuk om nieuwe plekken te ontdekken, maar een stad bezoeken kan heel stressvol zijn voor je hond, zeker als het ook nog eens warm is. Ga liever naar een plek waar je lekker samen kunt zwemmen of zoek de schaduw op in een mooi bosgebied. Let goed op de regels die daar gelden, vooral of je hond aangelijnd moet blijven of ook los mag lopen.

 

Hond mee naar het buitenland

Ga je naar het buitenland dan gelden er soms andere regels, op www.licg.nl kun je bekijken hoe het zit in het land van jouw vakantiebestemming. Zorg in ieder geval voor:

 

  • Een Europees dierenpaspoort en inentingsboekje. Sommige landen eisen ook een gezondheidscertificaat.
  • Dat je hond gechipt is en dat deze goed geregistreerd staat
  • Een rabiësvaccinatie, dit is verplicht, minimaal 21 dagen voor vertrek
  • Ontworming, sommige landen eisen dit voor binnenkomst in het land

 

Het is het beste voor de hond om alleen te ontwormen als het nodig is. Reguliere ontworming verwijdert niet alleen parasieten, maar kan ook de darmweerstand verslechteren.

 

Ontwormen van de hond

Sommige landen eisen dit dus binnenkomst in het land. Je moet dit dan ook bij de dierenarts laten doen en daar een bewijs van kunnen overhandigen. Wil je dit niet, dan zit er niets op om een andere vakantiebestemming te kiezen. Als je je hond op een natuurlijke manier wilt beschermen tegen inwendige parasieten dan kun je 4 keer per jaar een kuurtje PUUR Parasitus geven. Dit geeft parasieten minder kans en werkt weerstand verhogend van de darmen.

 

Vlooien, teken en zandvliegen

Denk ook aan het beschermen tegen uitwendige parasieten. De serie van STOP! is daarvoor handig in gebruik. De druppels geef je iedere 14 dagen en dit weert vlooien, teken en andere parasieten, ook zandvliegen. Je moet deze druppels wel echt iedere 2 weken aanbrengen voor een optimale werking. In sommige gebieden stikt het van de teken. Er is dan extra bescherming nodig tegen teken. Hiervoor is de ProtecTick spray zeer geschikt. Je sprayt hiermee de hond in voor alle wandelingen die je maakt (leg ook een flesje in de auto zodat je het nooit kunt vergeten). Houdt je hond niet zo van sprays? Doe dan een beetje van de spray op je hand of een washandje en verdeel het over de vacht. Spray ook rustig je eigen benen ermee in om bij jezelf een tekenbeet te voorkomen. Na het zwemmen is de spray minder werkzaam en moet je het opnieuw aanbrengen.

 

Thuiskomen in een vlooienplaag

Vergeet trouwens niet om voor je op vakantie vertrekt je huis in te sprayen met de omgevingsspray van STOP! Dit kun je preventief gebruiken, niets vervelender dat na je vakantie thuis te komen bij een vlooienplaag.

 

EHBO voor de hond

Een ongeluk zit in een klein hoekje. PUUR Trauma kun gebruiken bij blessures die onderweg opgelopen kunnen worden. Vetramil honingzalf voor kleine wondjes, schrale plekjes of een geïrriteerde huid. Werkt ook jeukstillend. PUUR Plantago Ovata kun je inzetten bij acute diarree. Daarnaast zitten er een informatie flyer in de tas, een doseerspuitje en een tekentang. Je kunt in deze tas ook de eventuele medicatie bewaren. 

 

Dierenarts op vakantieadres

Controleer vooraf of er in de buurt van je vakantieadres in dierenarts is, je weet nooit of je er 1 nodig hebt en zeker in acute situaties is het fijn als je weet waar je terecht kunt.

 

Ook handig voor mee op vakantie

Wat verder handig is om mee te nemen zijn de voer- en drinkbak, een reisdrinkfles kan handig zijn voor de reis naar de vakantiebestemming en voor uitstapjes onderweg, poepzakjes om de omgeving netjes achter te laten, een speeltje en wie weet sleept jouw hond zijn knuffel overal mee naar toe. Zijn we dan nog iets vergeten? Voeding natuurlijk! Daar lees je hier meer over; Wat voer ik mijn hond op vakantie? We hopen dat deze blog je helpt om goed voorbereid op vakantie te gaan, zodat jullie onbezorgd van jullie vrije tijd kunnen genieten.

 

 

De leuke foto's zijn gemaakt door Servicedoodle Dobby, volg hem op Instagram

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.