Oorzaak van gist besmetting aanpakken door ondersteuning van het immuunsysteem

Oorzaak van gist besmetting aanpakken door ondersteuning van het immuunsysteem

Een gist besmetting is een vervelend probleem. Het kan zich uiten in ontsteking en jeuk van de huid (ook in de oren), roodheid, kale plekken, korsten door het krabben, schilfering van de huid en hotspots door overmatig krabben. Verbeter het immuunsysteem van je huisdier en voorkom problemen.

Wij vinden het leuk om informatieve blogs te schrijven om zo huisdiereigenaren te helpen de gezondheid van hun hond of kat op een natuurlijke manier te verbeteren. Mocht je ook een vraag hebben, stel hem dan op 1 van onze social media kanalen, het contactformulier of via de e-mail.

 

Een gist besmetting is een vervelend probleem. Het kan zich uiten in ontsteking en jeuk van de huid (ook in de oren), roodheid, kale plekken, korsten door het krabben, schilfering van de huid en hotspots door overmatig krabben.

 

Ongeveer 50% van de gezonde honden zijn drager van de gist Malassezia pachydermatis. Dit is een gist die tot de normale huidflora van de hond behoord. Onder normale omstandigheden is het afweersysteem van de hond voldoende in staat om dit organisme in de huid onder controle te houden.

 

Mocht je hond een gist besmetting hebben dan is het wijs om dit regulier te laten behandelen, om zo de klachten de symptomen van de klachten te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld door je hond te wassen met antibacteriële shampoo. Deze shampoo werkt herstellend voor de huid. Maar nog belangrijker is het om het immuunsysteem van je hond te verbeteren.

 

Wist je dat gist besmettingen meestal voorkomen vanaf het einde van de zomer tot aan het begin van de lente? Dit zijn de maanden wanneer de R in de maand komt. Dit is niet zo gek, we sluiten meer ramen en deuren in huis en er komt minder frisse lucht binnen, virussen krijgen weer meer kans! Ook is het de periode dat de meeste huisdieren normaal gesproken in hun verhaarperiode zitten. Dit is ook een natuurlijke reiniging van het lichaam en kost energie, waardoor er minder energie naar andere delen kan. Je kunt je huisdier helpen door te helpen om het immuunsysteem van je hond of kat te ondersteunen.

 

Tips om het immuunsysteem van je hond of kat te verbeteren:

 

  1. Voeding

 

Gezonde voeding is zo belangrijk. Voeding zoals de natuur het bedoeld heeft zonder onnodige toevoegingen. Vanuit de natuur is er altijd sprake geweest van schaarste, maar wij leven nu in overvloed. Het lichaam van je huisdier (en ook je eigen lichaam) bestaat uit een coöperatie van cellen. Deze cellen hebben de juiste informatie nodig om goed met elkaar te kunnen communiceren. Als je een product (de informatie) in overvloed voert dan kunnen de cellen de informatie niet meer opslaan. Wissel daarom verschillende diersoorten met elkaar af als je vers voert en als je brok voert is het bij de meeste merken mogelijk om iedere keer een andere soort te kiezen. Verrijk daarnaast de verse vlees of hoogwaardige brokmaaltijd met verse of gefermenteerde groente ter ondersteuning van de darmflora. Lees hier waarom je geen sperziebonen moet voeren. Ook kun je bottenbouillon geven ter ondersteuning van het immuunsysteem.

 

  1. Omega 3

 

Wat je wel altijd kunt geven is Omega 3, deze vetzuren hebben een anti-ontstekende werking en ondersteunen zo het immuunsysteem. Doordat er steeds minder omega 3 in voeding zit hebben onze huisdieren (en wij ook) hier een chronisch tekort aan. Bovendien hebben cellen die voldoende omega 3 tot hun beschikking hebben beter doorlaatbare celwanden, waardoor de cellen ook de aangeboden informatie beter kunnen opnemen. Hier vind je meer informatie waarom omega 3 zo belangrijk is en ook welk product je het best kunt kiezen.

 

  1. Stressbeperking

 

Ook huisdieren hebben stress! Wist je dat veel van de klachten die huisdieren uiten te maken hebben met hun eigenaar? Van oorsprong zouden katten en honden wegrennen als er gevaar is, maar dat is niet mogelijk voor huisdieren die in huis leven. Zo slaan ze alles op. Ze kunnen stress ervaren bij plezier of bij angst. Honden en katten zijn gevoelige dieren en trekken zich veel dingen vanuit hun directe omgeving aan. Dit onderwerp is zo uitgebreid dat we daar binnenkort een nieuwe blog overschrijven. Je kunt ondersteunen bij stress door dit fyto-supplement, puur rust of magnesium toe te voegen aan het dieet van je huisdier.

 

  1. Beweging en rust

 

Onlangs verscheen er een artikel dat het in Duitsland verplicht wordt om je hond minimaal 2 keer per dag uit te laten. Het is toch al bizar dat hondenbezitters er überhaupt op gewezen moeten worden dat hun hond moet worden uitgelaten. Liever laat je je hond 3 tot 4 keer per dag uit, zelf red je het hopelijk ook niet met 2 keer per dag naar het toilet.

 

 

Maak minimaal 1 keer per dag een wandeling in de natuur. Heerlijk naar het bos, uitwaaien op het strand of stevig wandelen door de duinen. Tijdens wandelen in de natuur wordt de verbinding met de natuur sterker en wordt gezondheid beter. Zelf profiteer je hier natuurlijk ook van! Laat je telefoon thuis, helaas dan geen mooie foto’s, maar je wordt ook niet gestoord en geniet samen. Laat je hond ook lekker snuffelen en maak geen haast. Je hoeft niet per se iedere keer hetzelfde rondje te lopen.  

 

Vergeet daarnaast niet dat rust ook heel belangrijk is. De meeste honden en katten hebben 16 uur rust per etmaal nodig. Ook dit draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem.

 

  1. Help de natuur een handje

 

Geef 2 keer jaar (aan het begin van de herfst en aan het einde van de winter) een reinigingskuur ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook kun je deze kuur geven na het gebruik van medicatie. Tot slot kun je probiotica toevoegen voor een betere balans in de darmen. Let er alleen op dat er geen sprake is van een lekke darm. In dit geval kunnen de micro-organismen die normaal gesproken een gezondheid bevorderende werking hebben op plekken terecht komen waar ze niet moeten zijn.

 

We hopen dat je hier tips uit kunt halen om het immuunsysteem van je huisdier te verbeteren en zo ook gist besmettingen kunt voorkomen. Mocht je na het lezen van dit blog zelf tips hebben die dit artikel kunnen aanvullen, laat dit dan weten onder deze post. Ook kun je vragen achterlaten of onderwerpen waar je meer over wilt weten.

Reacties

  1. Ellen Ellen

    Onze teckel heeft een gist infectie op haar pootjes, oksels en borst en buik. Ze werd gek van de jeuk, kreeg geen rust. We vermoeden dat zij dit heeft opgelopn door vaak in niet al te schoon water te zwemmen. De reguliere behandeling hielp haar niet.
    Ik gebruik nu al een half jaar veendrenkstof door haar eten als probiotica. Nu wassen we haar 1x per week met ontsmettende shampoo van de dieren arts en ik maak de aangedane plekken 3x per dag schoon met colloïdaal zilverwater en een gaasje. Nu na een week ziet haar huid er schoon en droog uit en krabt en bijt ze niet meer en voelt ze weer zacht aan. Ik blijf hier nog wel een tijdje mee doorgaan. Tot de huid weer helemal hesteld is.

  2. Lucienne Lucienne

    Mijn golden retriever zit helemaal vol met gistplekken.
    We moeten hem van de dierenarts wassen met milde shampoo. We laten hem wassen bij zijn kapper 1x in de week. Ging heel goed. Maar nu zit het er weer en weer heel veel.
    Hij heeft antibiotica gehad.
    Maar nu wilt hij niet meer zijn brokken eten?
    We zijn wanhopig. Weet u raad?

  3. Cate Elisabeth Cate Elisabeth

    Zijn die zilvernitraat druppels voor de shiba? Proberen vind ik niet ok. Ik wil zeker weten wat echt helpt. Wij wonen niet in Nederland.

  4. Ramona de Brock Ramona de Brock

    https://www.hondjekoek.nl/traumapet-oordruppels-15-ml-met-colloidaal-zilver.html

    Je kunt deze oordruppels proberen om in ieder geval de klachten te verzachten. Verder gaat er waarschijnlijk toch ergens in het lichaam iets niet goed, waardoor deze uiting van disbalans blijft terugkomen. Als je even contact opneemt via [email protected] dan kan ik je naar iemand doorsturen.

  5. Cate Elisabeth Cate Elisabeth

    Mijn Shiba Inu is nu 3 jaar en heeft al 3x gistcelinfectie in oren, 2X onder volledige narcose oren behandeld, een spuit voor slaap en een spuit om wakker te worden. Ik was niet akkoord maar was wil en wet van jonge dierenartsenkoppel. Peperdure rekeningen. Nu is er weeral een infectie. Hond schud zich héél traag uit met kop. Ik woon aan een bos, en werk van thuis uit. We wandelen dagelijks uren, hij gaat in het meer tot aan de knieën maar zwemt nooit. Hond zit tot laat 's avonds graag buiten. Is enkel binnen om te slapen 's nachts. Hond krijgt rauwe voeding WOLF & BARF, ook rauwe eitjes, rauwe kippenbout en eet nooit mee van tafel. Wat moet ik nu met het oor. Hij is nu in een ruiperiode.

  6. PETER BLOK PETER BLOK

    Onze Franse Basset heeft een klamme buik en oksels, is dit gewoon transpireren ?

  7. Eva Engelina Eva Engelina

    Heb een puppy van ca. 6 mnd. (Waarschijnlijk iets jonger geadopteerd uit Portugal. Ze is nu 3 weken bij mij en ze doet het heel goed. Vanmiddag bij de dierenarts gisten in haar oor geconstateerd. Morgen begint de behandeling hiervoor. Ben wel geschrokken na het lezen hiervan. Ze is zo liefffff...

  8. Petra van Kuijk Petra van Kuijk

    Onze labrador pup van 17 weken heeft nu weer gisten in haar oor een maand geleden ook behandeld bij DA. Ze krijgt vervlees van energiek zit rund en kip met beetje granen in. Hebben jullie advies

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.