Hoelang blijven hondenbrokken goed?

  • Geplaatst op
  • Door Ramona de Brock
  • Geplaatst in hondenvoeding
  • 0
Hoelang blijven hondenbrokken goed?

Uit de categorie veel gestelde vragen; Hoelang blijven hondenbrokken goed? Veel huisdiereneigenaren vragen zich dit af. Blijkbaar is hier nog altijd veel onduidelijkheid over. In dit artikel meer uitleg daarover en praktische tips en adviezen om ervoor te zorgen dat de brokken van jouw hond zo vers mogelijk blijven.

Houdbaarheid van hondenbrokken

Op de verpakking van hondenbrokken staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld. Deze datum geeft aan tot wanneer de brokken gegarandeerd hun beste kwaliteit behouden. Het betreft een ten minste houdbaar tot datum (THT), dit houdt in dat de brokken in ieder geval goed zijn tot deze datum. Na deze datum kunnen de voedingswaarden en de smaak achteruitgaan, maar zijn ze niet direct bedorven.

In tegenstelling tot de te gebruiken tot (TGT) datum. Een product waar duidelijk op staat dat je het tot een bepaalde datum kan gebruiken, kun je na het verloop van deze datum niet meer consumeren. Een TGT datum vind je op verse producten, zoals vers vlees, zuivelproducten en verse maaltijden waar bacteriën zich snel op kunnen ontwikkelen.

Kortom; een zak hondenbrokken is niet direct niet meer goed na het verlopen van de ten minste houdbaar tot datum.

 

Na het openen van de zak hondenbrokken

Op het moment dat je een zak hondenbrokken opent kan er lucht, licht en vocht bijkomen. Dit kan de kwaliteit van het voer aantasten. Door lucht bijvoorbeeld gaan de vetten in de voeding oxideren en dit komt de kwaliteit en de smaak van de brokken niet ten goede. Over het algemeen blijven hondenbrokken ongeveer 4 tot 6 weken goed na opening, afhankelijk van hoe je ze bewaart.

 

Optimale bewaaromstandigheden

Om ervoor te zorgen dat hondenbrokken zo lang mogelijk goed blijven, is het essentieel om ze onder de juiste omstandigheden te bewaren.

 

Luchtdichte containers

Hondenbrokken bewaar je het best in een luchtdichte container. Dit voorkomt dat er lucht, licht en vocht bij komt, wat de versheid van de brokken aantast. Zorg ervoor dat je een container hebt die goed dichtgaat en sluit hem iedere keer goed af nadat je er voeding uitgehaald hebt. Het liefst doe je de brokken er met originele zak in, omdat de zakken waarin de brokken zitten speciaal zijn gemaakt om de voeding zo goed mogelijk te beschermen voor factoren van buitenaf. 

 

Koel en droog bewaren

Bewaar hondenbrokken op een koele, droge plek, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Vermijd warme of vochtige plekken, hitte en vocht kunnen namelijk schimmelvorming en bacteriegroei bevorderen.

 

Hoe herken je bedorven hondenbrokken?

Hoewel het bewaren van brokken op de juiste manier de houdbaarheid verlengt, kunnen ze alsnog bederven. Hier zijn enkele tekenen dat het voer niet meer goed is:

 

  • Verandering van geur of kleur: Als hondenbrokken ranzig gaan ruiken dan is dit vaak een teken dat de vetten in het voer zijn gaan oxideren. Ook is het niet goed als de brokken van kleur veranderen.

 

  • Schimmel of insecten: Als je schimmel of insecten in de brokken ziet, moet je ze onmiddellijk weggooien. Het is niet veilig om dit voer nog aan je hond te geven.

 

Het voeren van bedorven hondenbrokken kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken en zelfs voedselvergiftiging.

 

Extra tips voor het vers houden van hondenbrokken

Naast het bewaren in een luchtdichte container op een koele, droge plaats, zijn er nog enkele extra tips om de brokken zo vers mogelijk te houden.

 

Koelen of invriezen

Hoewel het bewaren van hondenbrokken in de koelkast of vriezer niet standaard wordt aanbevolen, kan dit wel een optie zijn als je voer voor langere tijd wilt bewaren. Zorg er dan wel voor dat de brokken goed afgesloten zijn om condensatie te voorkomen, want vocht kan de brokken zacht maken en schimmel veroorzaken. Laat ingevroren brokken eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze aan je hond geeft.

 

Geef niet te veel voeding

Geef je hond niet meer brokken dan nodig en doe de zak of container direct weer dicht na gebruik. Hoe minder lang de brokken aan lucht blootgesteld worden, hoe beter de kwaliteit behouden blijft.

 

Wat te doen met oude hondenbrokken?

Als je merkt dat de brokken over de datum zijn of bedorven zijn, is het belangrijk om deze weg te gooien. Het is beter om geen risico’s te nemen als het gaat om de gezondheid van je hond.

 

Voorkomen van verspilling

Om te voorkomen dat je te veel hondenvoer koopt dat niet op tijd opgebruikt kan worden, is het verstandig om kleinere hoeveelheden te kopen, zeker als je hond een kleine eter is. Je kunt ook overwegen om een voerschema op te stellen, zodat je precies weet hoeveel je nodig hebt per maand.

 

Conclusie

Het juist bewaren van hondenbrokken is essentieel om ervoor te zorgen dat je hond altijd verse en gezonde voeding krijgt. Bewaar de brokken in een luchtdichte container op een koele en droge plek, en let goed op de houdbaarheidsdatum. Door deze eenvoudige tips op te volgen, blijven de brokken langer vers en geniet je hond van een smakelijke en voedzame maaltijd. NB: Deze tekst geldt net zo goed voor kattenbrokken als voor hondenbrokken.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.