Een titerbepaling voor je je hond laat vaccineren

Een titerbepaling voor je je hond laat vaccineren

Voornamelijk via internet komen er steeds meer geluiden dat honden teveel gevaccineerd worden, hier de feiten op een rij

Wat zijn vaccinaties?

Vaccineren is een methode om het immuunsysteem voor te bereiden op invasie met de meest gevaarlijke (voornamelijk) virusziekten. Na vaccinatie herkend het immuunsysteem deze gevaarlijke virussen, zodat het meteen op kan treden als er één het lichaam zou binnen dringen.

 

Vroeger en nu

Vroeger werden de meeste honden jaarlijks ingeënt. Je herkent de oproepkaart wel van de dierenarts, dat het tijd is voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie. Tegenwoordig is het door middel van een vaccicheck mogelijk om te meten of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn in het bloed voor de 3 belangrijkste ziekten, namelijk: Parvo, hondenziekte en HCC. 

 

Hoe wordt een titerbepaling bepaald?

Er wordt een heel klein beetje bloed afgemeten bij de hond en dit wordt in de vaccicheck gedaan. Doorgaans is na een half uur de uitslag bekend. 

 

De titer is nog hoog genoeg, waarom niet enten?

Er hoeft dan niet geënt te worden, het lichaam wordt niet onnodig belast. We vergeten vaak dat vaccineren een behoorlijke medische ingreep is. Wat we namelijk doen is wat virus, meestal meerdere virussen en/of bacteriën, samen met stoffen die het immuunsysteem moeten prikkelen in een lichaam stoppen. Een behoorlijke prikkel, en daar kan het wel eens mis gaan aan de binnenkant, aan de buitenkant zie je doorgaans niet zoveel gebeuren. Daarom mogen alleen gezonde honden gevaccineerd worden.

Bron: Lezing Tannetje Koning, wel of niet vaccineren

 

De titer is niet hoog genoeg, wat dan?

Indien het een gezonde hond betreft zal de dierenarts voorstellen om toch te vaccineren. Je kunt als eigenaar je hond ondersteunen door hem na de vaccinatie een reinigingskuur te geven.

 

Eigen ervaring

Onze (wijlen) Tara-Lynn had een chronische alvleesklierontsteking en was dus, ook al zie je het niet van de buitenkant, geen gezonde hond. Hierdoor wilde ik haar lichaam niet onnodig meer belasten met vaccinaties die wellicht niet nodig waren. In 2015 heb ik haar voor het eerst laten titeren en er waren nog voldoende antilichamen aanwezig, tot mijn verrassing waren een jaar later in 2016 nog steeds voldoende antilichamen aanwezig. Zij hoefde dus niet extra belast te worden met een inenting.

 

Is een jaarlijkse controle dan ook niet meer nodig?

Wij raden het aan om je hond minimaal 1 keer per jaar door de dierenarts te laten controleren. Zo hadden wij ooit een hond met een milttumor, die met succes geopereerd is door de dierenarts en nog een aantal jaar daarna heeft geleefd. Zelf voel je dit niet, dit is dus een goed voorbeeld waarom het fijn is dat een expert naar je hond kijkt. Honden kunnen hard zijn voor zichzelf en niet altijd merk je dat er iets aan de hand is.

 

Wil jij ook weten of jouw hond nog voldoende antilichamen heeft?

Er zijn diverse dierenartsen die titerbepalingen doen. Op deze lijst vind je een overzicht van dierenartsen die met een VacciCheck werken.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.