Bottenbouillon voor je hond
- Geplaatst op
- Door Ramona de Brock en Sarah Keizer
- Geplaatst in gezondheid van je hond, spijsvertering
- 0
Bottenbouillon is een gezonde toevoeging, je hoort er steeds meer. Lees hier waarom het ook voor honden goed is.
De kracht van bottenbouillon voor de hond
De kracht van bottenbouillon voor de hond. Bottenbouillon, je hoort er steeds meer over als gezonde toevoeging op ons dieet. Ook voor honden wordt het steeds vaker gebruikt. Wat is bottenbouillon voor honden precies en waar is het goed voor?
Welke bouillon voor honden?
Vergis je niet; de kant-en-klare bouillonblokjes of vloeibare bouillon die je in de supermarkt kunt kopen zijn níet geschikt om aan de hond te geven. Ten eerste bevatten deze bouillons veel te veel zout en bovendien nog veel meer ingrediënten die je niet aan jouw hond wilt geven zoals; palmolie, smaakversterkers, glucosestroop en kunstmatige aroma’s. Welke bouillon is dan wel geschikt voor honden? Bottenbouillon! En niet alleen geschikt, maar ook heel erg gezond.
Wat is bottenbouillon
Simpel gezegd is bottenbouillon beendermateriaal getrokken in water. Het is een hele traditionele voeding die al honderden jaren wordt gebruikt. Vroeger realiseerden mensen zich al dat er veel voedingsstoffen gemoeid zijn bij het bouwen van bot, merg en kraakbeen, maar omdat het voor mensen te hard is om te eten zijn ze de botten gaan koken. Langzaam en lang om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de botten te halen.
Het is het beste om botten te gebruiken van dieren van biologische oorsprong die gegeten hebben wat ze oorspronkelijk horen te eten. Een koe hoort bijv. gras en kruiden te eten, geen soja, brok en mais. Alle producten van de koe worden minder gezond als de koe niet krijgt wat hij van oorsprong hoor te krijgen, ook de botten!
De voordelen van bottenbouillon
Bottenbouillon is makkelijk in te nemen en goed opneembaar. Het hoeft niet heel erg verteerd te worden door het spijsverteringsstelsel. Zelfs verzwakte lichamen kunnen er voedingsstoffen uithalen, omdat er weinig energie voor nodig is. Het feit dat het heel veel voedingsstoffen bevat en dat het ook nog eens goed opneembaar is, maakt het een uniek product.
Gezonde voedingsstoffen in bottenbouillon
In bottenbouillon zit o.a. veel eiwit, wat ook weer makkelijk opneembaar is omdat het al gedeeltelijk is los geknipt in losse aminozuren. Alle 9 essentiële aminozuren zitten erin. Deze aminozuren zijn bouwstoffen voor hormonen, neurotransmitters, spieren, collageen in de huid, botten en pezen. Daarnaast zitten er o.a. verzadigde vetten in, mineralen (veel ijzer), calcium, sulfaat, magnesium, fosfor, silicium en vitamine A.
Een gezonde darmwand
Bottenbouillon kan helpen om de darmen te herstellen, doordat het aminozuur glutamine erin zit. Glutamine speelt een grote rol in de darmwand. Dit aminozuur zorgt ervoor dat de poortjes in de darmwand bij elkaar blijven, waardoor er geen onverteerd voedsel in je lichaam komt. Maar bottenbouillon is geen wondermiddel. Als een hond niet tegen gluten kan, dan helpt het niet om naast het voeren van voeding met gluten bottenbouillon te gaan geven. Dat is dweilen met de kraan open. Je stopt dan met de producten die gluten bevatten en je kunt de bottenbouillon gebruiken om de schade te herstellen en de darmen te helen.
Er wordt vaak aangehaald dat bottenbouillon goed is voor het immuunsysteem. Het heeft immuun stimulerende eigenschappen. Drink maar eens kippenbouillon als je ziek bent, vaak knap je dan sneller weer op.
Hoe gezond is bottenbouillon voor de hond
Bottenbouillon heeft voor honden ontelbaar veel gezondheidsvoordelen.
We hebben al benoemd:
- Bevat veel verschillende voedingstoffen
- Makkelijk opneembaar
- Bevat veel eiwit
- Heilzaam voor de darmen
- Helpt de symptomen van een doorlaatbare darm te bestrijden
- Boost het immuunsysteem
Andere gezondheidsvoordelen:
- Rijk aan gelatine, vitaminen en mineralen
- Verbetert de gezondheid van botten en gewrichten
- Vermindert gewrichtspijn en ontstekingen
- Voor een gezondere vacht, huid en tanden
- Verhoogt de spierontwikkeling
- Verbetert de spijsvertering en darmgezondheid
- Kan helpen het energieniveau te verhogen
Nadelen van bottenbouillon
Als je producten waar eiwitten in zit lang laat staan dan vormt zich histamine. Dit is niet slecht voor je, tenzij je een histamine probleem hebt. Je moet dan iets aan de oorzaak doen, maar het is niet handig om dan producten te gebruiken die veel histamine bevatten. Dit kan het probleem erger maken. Als je een hond hebt met atopie dan is het niet verstandig om bottenbouillon te geven. Eerst de oorzaak aanpakken. Wellicht kun je in overleg met de dierenarts wel met een supplement starten, daar dit een gedeelte van het product is. Ook kun je voorzichtig proberen of je hond wel tegen een bouillon kan die alleen van het vlees en minder lang is getrokken. In het boek ‘Een hond voor het leven’ staat een recept voor bottenbouillon met minder histamine.
Bottenbouillon hond kopen
Je kunt bottenbouillon zien als een pan vol heerlijke en voedzame mineralen en voedingsstoffen waar de hond zijn poten bij af likt. Het is niet veel werk om bottenbouillon te maken. Het moet alleen wel heel lang op staan om alle gezonde voedingsstoffen uit de botten te trekken. Daarom hebben wij ook kant en klare bottenbouillon van Lila Loves It in het assortiment. Ook is er bottenbouillon in gedroogde variant van het merk Boil & Broth. Er is naast poeder van kip en rund ook poeder van hert, lam en geit, ideaal als je hond niet goed tegen kippen- en/of rundereiwit kan. Wil je toch liever zelf aan de slag dan volgt hier een recept.
Bottenbouillon hond maken
Je hebt deze ingrediënten nodig:
- Botten 1 kilo (bijv. schenkel, kippenpoten met gewrichten of botten met veel bindweefsel (poten, nek, kop, gewrichten)) Je kunt botten gebruiken van allerlei diersoorten, ook wildvarianten.
- Knoflook 2 teentjes (optioneel)
- (Appel)azijn
- Water
- Groenten (bonen, broccoli, peterselie, Chinese kool, wortels)
Volg vervolgens dit stappenplan:
Stap 1:
Leg de botten en de knoflook in een grote pan of slowcooker
Stap 2:
Voeg water toe totdat de botten onder water staan. Niet helemaal tot de rand, om te voorkomen dat het overkookt
Stap 3:
Voeg een scheut (appel)azijn toe en laat het een paar uur staan. De botten gaan als het ware openstaan en zo kun je er meer mineralen uithalen. De (appel)azijn zorgt er ook voor dat het voedzame gelatine uit het bot vrij komt
Stap 4:
Breng het geheel kort aan de kook en schuim het vervolgens af
Stap 5:
Zet het vuur of de slowcooker op laag en laat het 24 uur sudderen. Op een temperatuur tussen de 70 °C en max. 90 °C
Stap 6:
Haal de botten eruit. Deze kun je weggooien, want honden mogen ze niet meer eten omdat ze makkelijk versplinteren. Daarbij zijn ook alle gezonde stoffen nu uit de botten getrokken
Stap 7:
Voeg eventueel wat groenten toe uit de ingrediëntenlijst. Doe dit terwijl de bouillon aan het afkoelen is, zodat de groenten langzaam gegaard worden
Stap 8:
Laat de bouillon afkoelen. Zet de bouillon zodra hij afgekoeld is 3 uur in de koelkast
Stap 9:
Haal de bottenbouillon uit de koelkast, schep het bovenstaande vet af en gooi dit weg. De rest van de bouillon moet een geleiachtige structuur hebben
Stap 10:
De bottenbouillon is klaar voor gebruik. Maak porties en vries deze in, zodat je het makkelijk kunt doseren
Hoe vaak mag een hond bottenbouillon
Geef elke dag een paar grote eetlepels door het voer van de hond. De hoeveelheid komt niet zo nauw. In de koelkast is bottenbouillon is 3-4 dagen houdbaar. Is de bottenbouillon niet geleiachtig geworden? Dan heeft er te weinig (appel)azijn bij gezeten, voeg de volgende keer wat meer toe. Voer bottenbouillon aan honden met een leeftijd vanaf 6 maanden.
Je kunt het in porties invriezen, geen probleem
Kun je het ook bewaren in de vriezer?